Dicte 7. klasse

På en god skoledag er jeg afslappet og kan være mig selv. Vi hører musik i pausen og vi skændes ikke. Jeg kan godt lide madkundskab, tysk og historie. Jeg kan godt lide nye fag i starten når lærerne er søde og vil lære os at kende. Jeg får en dårlig dag, når nogen blander sig og hakker på mig. Så bliver jeg sur og irriteret. Det gør jeg også når jeg er ikke får sovet nok og er træt i skolen. Jeg hader når de andre elever er selvglade.

Dicte 13 år

mask-1027228_960_720

Om Dicte

Dicte går i 7. klasse, men er startet sent i skole, så hun er et år ældre end de øvrige elever. Hun har faglige vanskeligheder og tiltagende svært ved at indgå i pigernes sociale liv i klassen. Hun fungerer bedre, når hun spiller fodbold med drengene eller er sammen med piger fra 6. klasse.

Dicte er meget rastløs og overaktiv. Hun sidder uroligt på stolen, vipper med fødderne eller trommer med blyanten. Hun har ofte hovedpine eller mavepine og mange fraværsdage.

Dicte reagerer voldsommere end andre elever – enten ved at blive ked af det, fornærmet eller rasende. Hun er nærtagende over for andres kommentarer og bliver nemt irriteret, men kan også selv være rap i replikken. Hun siger ofte ting uden at tænke sig om og kommer indimellem i slagsmål, når tingene spidser sig til. Hun bliver nemt ked af det og lærerne oplever oftere, at særligt pigerne i klassen er hårde ved hende. De kommenterer, hvis hun kommer for sent eller laver øjne til hinanden, når hun siger noget i klassen. Lærerne tager hende ofte i at lyve eller snyde sig uden om noget, fx hvis hun ikke har lavet lektier eller glemt gymnastiktøj. Dette kommenteres også af andre elever. Lærerne oplevere oftere og oftere, at hun ikke opfatter eller forstår kommunikationen i klassen eller med andre voksne. Hun er også meget glemsom. Hvis hun får flere beskeder samtidig, kan hun som regel kun huske en af dem.

Fagligt kommer hun ofte til kort. Gennem årerne har hun fyldt meget i timerne og forstyrret de andre. Nu forstyrrer hun ikke undervisningen mere, men mere sig selv, når hun flygter på Facebook mv. Hun har store overbliksvanskeligheder, går nemt i står og har svært ved at komme i gang igen. Hun har svært ved at holde koncentrationen, organisere arbejdet og undgår helst opgaver, der kræver omtanke. Hun får ikke lagt planer for større afleveringer og får dem ikke færdiggjort til tiden uden voksen støtte.

I øjeblikket har hun det svært hjemme, hvor hun ligeledes nemt kommer i konflikt med forældrene om lektier, aftaler, mistede ting mv. Hun gør ikke det, de beder om og de forsøger at stramme op, men har svært ved at trænge igennem til Dicte. De låser fx hendes mobil inde om natten, så hun får sovet. Ellers har hun svært ved at lukke kommunikationen på Facebook, Snapchat, Messenger mv. ned.

Dicte har meget svært ved at skrive og læse, men hun vil ikke bruge hjælpemidler (CD-ord), for hun vil ikke skille sig ud. Hun er lige blevet testet af skolepsykologen, som har lavet en WISC test med hende. Det viser sig, at hun er mere end normalt udfordret på den sproglige forståelse, hvor hun vurderes til at være 3. klasses niveau. Det har hun skjult godt, lyder det fra de overraskede lærerne. Primært ordforrådet er meget lavere end andres alderssvarende, desuden har hun en lidt svagere arbejdshukommelse og disse ting kombineret forklarer en del af hendes daglige og faglige vanskeligheder. Hun indstilles herefter til ungdomspsykiatrien til udredning for opmærksomhedsforstyrrelser. Efter nogle måneder får hun diagnosen ADHD og starter på medicinsk behandling.

Der er ikke forskel på gode og dårlige dage i skolen: På rigtigt dårlige dage kommer Dicte slet ikke i skole. Hun deltager ikke aktivt i klasseundervisningen eller er i stand til at påbegynde faglige opgaver selv på gode dage! Så fagligt er der heller ikke forskel på gode og dårlige dage. Hun deltager faktisk kun godt i fysiske aktiviteter, fx når hun spiller fodbold med drengene i pauserne.

Dictes lærere


craftsmen-1019836_960_720

Hjælp til Dicte

help-1013701_960_720

Stof til eftertanke

friends-1027840_960_720

Tilbage til cases